Knižnicu pre nevidiacich doplnili dobrovoľníci z VSE

20.02.2010 Levoča

Levoča 20. februára (TASR) - Dobrovoľníci z Východoslovenskej energetiky (VSE), a. s. , doplnili dnes audiofond Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči (SKN) o nahrávku zbierky Rozprávky tisíc a jednej noci.
Ide už o piate kolo čítania rozprávkových kníh pre potreby nevidiacich zo strany dobrovoľníkov z VSE.
Sobotňajšie dopoludnie obetovalo 22 ľudí a bez nároku na odmenu prišlo do štúdií SKN, aby načítali vyše 200 strán textu. Projekt s názvom Aby nevidiace deti mohli čítať vznikol v roku 2007. V spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých sa vtedy vyškolilo približne 30 zamestnancov VSE, ktorí sa raz či dvakrát do roka zúčastňujú na čítaní kníh. \"Sme radi, že tentokrát prišlo aj niekoľko nových kolegov a počet rozprávkarov u nás tak vzrástol na viac ako 40, \" ohodnotila ochotu kolegov k dobrovoľníctvu hovorkyňa VSE Andrea Danihelová.
Drvivú väčšinu nahrávok vo fondoch SKN vytvorili profesionálni herci. Knižnica využíva ich hlasy na budovanie fondu kvalitných nahrávok diel domácich aj svetových autorov. \"Je príjemným spestrením, ak sa do štúdia odvážia aj neherci, ktorých privádza ochota pomáhať, \" uviedol šéf zvukových štúdií SKN Milan Heimschild.
Ďalšie dobrovoľnícke nahrávanie je naplánované na druhú polovicu roka 2010. \"Okrem toho sa zamestnanci VSE v minulosti zapojili aj do dobrovoľného darovania krvi, budovania náučného lesníckeho chodníka v Smolníckej Hute, rekonštrukcie centra na podporu rodiny Dorka v Košiciach či denného stacionára pre mentálne postihnuté deti v Poprade. Mnohí sa angažujú vo svojich komunitách v projektoch, ktoré neorganizuje ich zamestnávateľ, \" pochválila Danihelová na záver svojich kolegov.
 

Vyberte región